Tarımda destek denilince kamuoyunda, destekleme alımları ve girdi desteklerine (gübre, zirai ve veteriner ilaçları, tohum, yem) yapılan fiyat destekleri anlaşılmaktadır.
Aslında, kırsal kesimin destekleri çok çeşitlidir.
Bunlar;
-Fiyat yoluyla yapılan destekler,
-Ucuz ve yeterli girdi temini yoluyla yapılan destekler,
-Üretimin belirli kademelerinde yapılan avans ödemeleri şeklinde destekler,
-Tarımsal yatırım teşvikleri,
-İhracata teşvik, ithalata koruma,
-Tarımsal kredi faizinin düşük tutulması,
-Süt teşvik primi, pamuk primi,
-Doğal afet ödemeleri,
-Toprak, mera, hayvan ıslahı çalışmaları,
-Sulama yatırımları,
-Toplu ilaçlamalar gibi hizmetler,
-Bitki hastalık ve zararlılarına karşı erken uyarı sistemleri kurma,
-Arazi toplulaştırması için yatırımlar,
-Toplu ilaçlamalar (süne mücadelesi gibi),
-Ar-Ge çalışmaları,
-Kooperatiflerin örgütlenmesi ve diğer kamu yatırım harcamalarıdır.
Tarımsal destekleme politikalarından amaçlananlar ise;
-Tarımsal ürün fiyatlarında istikrar ve ürünler arasında denge oluşturmak,
-Üretici gelirlerinde belirginlik ve gelir dağılımında adalet sağlamak,
-Çiftçileri teknoloji, maliyet ve fiyat açılarından diğer ülkeler ile rekabet edecek güce ulaştırmak,
-Tarımda yapısal gelişmeleri sağlayarak, uygun işletme yapıları oluşturmak,
-Tüketicilere zamanında, uygun fiyatta ve sağlıklı ürünler sunmak, olarak özetlenebilir.
Yukarıda sıralanan kırsal alanın destekleme çeşitleri-kamu yatırım ve hizmetleri- Dünya Ticaret Örgütü (WTO) tarafından yasaklanmamıştır. Ama; bizim bürokratlarımız ve ekonomistlerimiz tarafından sanki yalnızca araştırma ve yayım etkinliği gibi görülmekte, WTO’dan önce onlar yasakçı davranıp, destekleri engellemek istemektedirler.
Desteklemeler kırsal kesimin gelirini artırmıştır. Bu tür yatırımlar ve hizmetlerin gelir artırıcı etkisi sürgit devam etmemekte; çünkü, üreticilerimiz batıdaki demokratik kooperatifler (sahici üretici kooperatifleri) şeklinde örgütlü olmadıklarından verim artışı bir müddet sonra fiyat düşüşüne neden olmaktadır.
Bundan daha çok büyük toprak sahipleri, tarımsal ürün ticareti yapanlar ile üretim girdilerini satanlar yararlanmıştır. Ama aynı politikalar, topraksız ve az topraklı köylülerin de mülksüzleşerek köyden kente göç etmelerine neden olmuştur.