DEVLET DESTEĞİ, TARIMSAL ÜRETİM VE ÇÖZÜMLER

almanak20001Devlet tarım alanındaki koruyucu politikalarını terk etmiş, IMF ve Dünya Bankası politikalarına tamamen teslim olmuştur. Onun için, bugün tarım alanında yaşanan olumsuzluklar karşısında, Türkiye'de tarım politikaları yoktur demek gerçekle örtüşmemektedir. Sürdürülen bir politika vardır ama bu IMF ve DB'nın dayatmış olduğu politikalardır.

Devlet desteği olmadan tarımsal üretimin sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi oldukça zordur.Onun için başta ABD olmak üzere bütün gelişmiş ülkelerde dahi tarımsal üretime dönük, çiftçiyi destekleyen politikalara artırılarak devam edildiği gibi koruyucu tedbirler de artırılmaktadır.

1980 sonrası ülkemizde yaşanan gelişmeler, IMF ve DB ile yaşanan tek taraflı ve haksız ilişkiler Türkiye'yi tarım alanında da tamamen dışa bağımlı hale getirmiştir. Daha önceleri tarım ürünleri yönünden kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye bugün en temel gıda maddelerini dışarıdan alan ülke haline gelmiştir.

Ek bilgiler

  • Yazar: Şevki Konur
  • Yıl: 2001
  • Kurum: Tür- Köy- Sen Genel Başkanı (Türkiye Üretici Köylü Sendikası)
Ara...